ΩΣ ΤΑΙΡΙΑΖΑΝ ΠΟΛΥ   φωτογραφική έκθεση
EnglishenEnglish
ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ Γιάννης  - Ελλάδα
Ζωγράφος

Ενημέρωση: 06-11-2013 17:10 | Καλλιτέχνες


Γιάννης ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ (1910-1989)

1910 Γεννιέται στον Πειραιά

1928-1933 Φοιτά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (εργαστήριο Κωνσταντίνου Παρθένη). Παράλληλα μελετά και αντιγράφει βυζαντινή ζωγραφική ως μαθητής και βοηθός του Φώτη Κόντογλου.

1935 Ταξιδεύει για πρώτη φορά στο Παρίσι, για να γνωρίσει έργα σύγχρονων Ευρωπαίων ζωγράφων.

1938 Πραγματοποιεί την πρώτη ατομική του έκθεση με έργα επηρεασμένα από τον Henri Matisse αλλά και από τη χρωματική κλίμακα του καραγκιοζοπαίχτη Σωτήρη Σπαθάρη.

1939-1940 Επιχειρώντας μια στροφή προς τον νατουραλισμό, αρχίζει να ζωγραφίζει εκ του φυσικού.

1940 Επιστρατεύεται στο Αλβανικό Μέτωπο.

1951 Οργανώνει την πρώτη του έκθεση στο Παρίσιστην Galerie d’ Art du Faubourg, ενώ λίγους μήνες αργότερα εκθέτει στη Redfern Gallery του Λονδίνου.

1952 Πραγματοποιεί αναδρομική έκθεση στο Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα.

1953-1957 Υπογράφει συμβόλαιο με την Alexander Iolas Gallery στη Νέα Υόρκη.

1958 Συμμετέχει στο ελληνικό περίπτερο της Biennale της Βενετίας, μαζί με τον Γιάννη Μόραλη και τον Αντώνη Σώχο.

1960-1966 Σημαντικές γκαλερί στην Αθήνα, το Παρίσι και αλλού οργανώνουν ατομικές του εκθέσεις.

1967-1983 Eγκαθίσταται στο Παρίσι.

1974 - 1989 Ξαναρχίζει να εκθέτει στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

1981 Το Μακεδονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης οργανώνει αναδρομική έκθεση του έργου του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Ιδρύει το «Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη».

Δωρίζει στο Ίδρυμα το σπίτι του στο Μαρούσι και μεγάλο αριθμό δημιουργιών του, με σκοπό τη διάδοση του έργου και της τέχνης του. Από το 1982 μέχρι και σήμερα το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη συνεχίζει το έργο του ζωγράφου οργανώνοντας εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

1989 20 Ιουλίου: Πεθαίνει στην Αθήνα.

 

 

Παράλληλα με τη ζωγραφική δημιουργεί σκηνικά και κοστούμια για σπουδαίες παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και για τον κινηματογράφο. Αρχίζει να δουλεύει επαγγελματικά για το θέατρο το φιλοτεχνώντας τα σκηνικά για την παράσταση Πριγκίπισσα Μαλένα του Maurice Maeterlinck (σκηνοθεσία Φώτου Πολίτη) και συνεχίζει να σκηνογραφεί μέχρι και το 1989. Συνεργάζεται με το Θέατρο Τέχνης, με κρατικά θέατρα, με ελεύθερους θιάσους και τους Κάρολο Κουν, Μαρίκα Κοτοπούλη, Κατίνα Παξινού, Αλέξη Μινωτή, Μαρία Κάλλας, το Μιχάλη Κακογιάννη, τον Jules Dassin, τον Franko Zefirelli και άλλους. Σε δική του μετάφραση, σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια ανεβάζει το 1977 τις Τρωάδες του Ευριπίδη σε ένα υπαίθριο πάρκινγκ της οδού Καπλανών, και το 1982 τους Επτά επί Θήβας του Αισχύλου, στη Θήβα.

1934 Ιδρύει τη Λαϊκή Σκηνή με τον Κάρολο Κουν και τον Διονύση Δεβάρη. Φιλοτεχνεί τα σκηνικά και τα κοστούμια για την παράσταση Ερωφίλη του Γιώργου Χορτάτση, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν. Φιλοτεχνεί τα σκηνικά και τα κοστούμια για τη Μήδεια του Luigi Cherubini, με τη Μαρία Κάλλας, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή, που ανεβαίνει στη Dallas Civic Opera.

1959 Συνεργάζεται με το Θέατρο Τέχνης και φιλοτεχνεί τα σκηνικά και τα κοστούμια για τους Όρνιθες του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, στο Ηρώδειο.

 

www.tsarouchis.gr




← Καλλιτέχνες

Αίγυπτος
Γαλλία
Ελλάδα

ΗΠΑ
Ιαπωνία
Ισραήλ
Κύπρος
Λευκορωσία
Λιθουανία
Πολωνία
Σιγκαπούρη